Bottom feeders

Bottom feeders

pred 7 leti

S koncem krize in porastom odvečnega denarja, se v poslovni svet vključje različen spekter posameznikov. V tem prispevku bo govora o bottom feederjih, najnižji kasti v poslovnem akvariju.

Kdo so bottom feederji?

Bottom feederji so ljudje, ki so na samem dnu poslovne hierarhije. Doprinesejo izjemno majhno dodano vrednost in živijo od poslovnih drobtinic, ki jih pustijo tisti, ki niso bottom feederji. Prežijo na neuke, neizkušene in naivne. Največkrat nastradajo študentje in tisti, ki so v poklicu šele začeli. Iz svojih sodelavcev in zaposlenih poskušajo izstisniti kar največ, s tem da so pripravljeni kršiti zakon (neizplačevanje nadur in regresa) ali pa celotno zadevo zapakirati v zgodbo, da je včasih potrebna požrtvovalnost.

Bottom feederji se gredo hvatanje krivin. Ker ima njihovo delo majhno dodano vrednost, poskušajo primanjklaj tega popraviti z izigravanjem zakonov, praznih obljub zaposlenim ali pa na zavajajočih prodajnih aktivnosti. Na vsak način poskušajo najti dodano vrednost s tem, da jih negativne posledice njihovih dejanj pri tem ravno ne ovirajo. Če ste kdaj imeli občutek, da ste natagnjeni, ste najbrž imeli opravka z bottom feederjem.

Najmočnejše orožje bottom feederjev je to, da pri svojih žrtvah (naj bodo to zaposleni ali stranke) ubijejo še tisto upanje po spremembah na boljše, in ustvarijo okolje, kjer se mora žrtev preprosto sprijazniti s slabim stanjem. To pomeni, da se ujamejo v past iz katere se je težko rešiti.

Zakaj so uspešni?

Vsako leto se obnovi vir neukih, neizkušenih in naivnih. Vsako leto pridejo v poklice novi ljudje, ki so odlična tarča za bottom feederje. Vsako leto pridejo nove stranke. Bottom feederji obljubijo uspeh, a zaposlenemu prinesejo stres, finančno nestabilnost in nezmožnost iskanja novega dela. S tem imajo bottom feederji skoraj neomejen vir novih žrtev. Slab sloves, ki ga bottom feeder pridobi s svojim delom, pač ne doseže tistih, ki se šele vključujejo na trg.

Roka pravica in zakonske ureditve tudi niso dovolj hitre (ali efektivne), da bi preprečile poslovne prakse bottom feederjev, saj v veliko primerov je poslovno vedenje bottom feederja zakonito, le nemoralno. In tako imamo uspešne poslovneže, ki se jim laska v medijih, a za njimi trume nezadovoljnih zaposlenih, zunanjih sodelavcev in strank.

Kako jih prepoznati?

Bottom feederji so vseh spolov, narodnosti, starosti in veroizpovedi. Na zunaj delujejo enako kot delujejo drugi, prepoznamo jih le po njihovih poslovnih praksah. Spodaj so nekateri znaki, ki bi znali rakzriti bottom feederja:

  1. Zamuja s plačili ali pogajuje plačilo z dodatnim delom ("še tole naredi, pa dobiš plačano").
  2. Uporablja zavajajoče prodajne zvijače ("stranka za odpoved naročnine potrebuje notarsko overjeno listino").
  3. Od zaposlenih zahteva požrtvovalnost ("treba je delati tudi ob vikendih, saj le tako lahko uspemo na trgu").
  4. Ustvarja vzdušje nujnosti ("tole je nujno treba narediti do jutri zjutraj").
  5. Ne spoštuje tvoje strokovnosti in mnenja ("naredi točno tako kot ti rečem, saj edino jaz vem kako se zadevi streže").
  6. Namesto plačila v denarju bi ti raje dali dodatno delo ("tole bi mi zastonj naredil in če bom zadovoljen dobiš v prihodnosti dodatno delo").
  7. Znižuje vrednost tvojega dela ("imam prijatelja, ki bi mi to naredil za tretjino tvoje cene").
  8. Za njih so zakoni le priporočila ("od tebe pričakujem nadure, ne bodo pa plačane, pa vse bo pod mizo plačano").
  9. Precenujejo sebe in svoje delo ("v kratkem imam sestanek z Leonardom De Capriom in mu bom prodal svoje kremce" -> true story).

Kako se jih znebiti?

Kot vsaka kasta se tudi bottom feederji družijo s sebi enakimi. Zato je nujno, da se jim karseda hitro zamerimo. Prekinemo vse poslovne stike (na najgrši možni način) in delimo svoje izkušnje s čim širšo skupino ljudi. S tem resda ne bomo rešili bodočih žrtev, bomo pa vsaj obvarovali nekatere izmed naših kolegov.

Nujno je, da se odrešimo kakršnegakoli sodelovanja z bottom feederjem, saj se bomo drugače na dolgi rok sprijaznili s slabim stanjem. Slabo stanje pa preprečuje kvalitetno izvedbo dela in lasten karierni razvoj.

Ampak brez skrbi, ko se znebimo dela z bottom feederji nam preostane več časa, da lovimo normalneže in crème de la crème. O teh pa v prihodnjem prispevku.